Asparagus -- sayuran yang kuat melawan kanser

Asparagus ialah pucuk dan batang Asparagus genus Liliaceae. Ia adalah sayuran yang mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Dikenali sebagai salah satu daripada sepuluh sayuran terkenal di luar negara, ia telah diumumkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia sebagai "yang pertama daripada sepuluh sayuran sihat terbaik". Seawal 2,000 tahun yang lalu, "Shen Nong's Materia Medica" menyenaraikan asparagus sebagai "gred teratas", mengatakan bahawa mengambilnya dalam masa yang lama boleh meringankan badan, memberi manfaat qi dan memanjangkan hayat.

Asparagus adalah tumbuhan berfungsi mengintegrasikan boleh dimakan, perubatan dan hiasan. Isinya putih dan lembut, dengan rasa yang lazat dan aromatik. Ia juga terkenal dengan kesan anti-tumor yang tidak toksik dan spektrum luas. Nilai perubatan asparagus jauh lebih tinggi daripada nilai pemakanannya.

Asparagus rasanya pahit dan manis, dan sifatnya sedikit sejuk. Ia kembali ke paru-paru dan meridian perut. Ia mempunyai kesan melembapkan paru-paru, antitusif, ekspektoran, racun serangga, diuresis, dan julap. Kajian moden telah menunjukkan bahawa asparagus mempunyai aktiviti anti-mutasi, anti-tumor, anti-kulat, anti-virus, hipolipidemik, anti-keletihan, molluscicide dan lain-lain. Dalam perubatan tradisional, ia digunakan untuk merawat tumor, neuritis, arthritis, sakit gigi, merangsang pertumbuhan rambut, merawat luaran kudis kulit dan semua parasit.

Institut Materia Medica, Akademi Sains Perubatan Shandong telah membuktikan melalui eksperimen bahawa ekstrak asparagus boleh menghalang aktiviti "topoisomerase" pada sel kanser dan menggalakkan pemecahan dua helai DNA sel kanser. Sel-sel normal tidak terjejas, jadi sel-sel kanser boleh diserang secara terpilih.


Ekstrak asparagus dengan berkesan boleh mengubah nisbah subset limfosit dalam tubuh manusia, meningkatkan aktiviti pelbagai sel imun, dengan itu meningkatkan fungsi imun badan, jadi ia juga dipanggil "pengatur tindak balas biologi".

Asparagus boleh mengurangkan kandungan kompleks imun yang beredar (CIC), menghasilkan thymosin, dan menggalakkan pengeluaran sel T, dengan itu meningkatkan fungsi imun dan mengawal mekanisme imun.


Asparagus mengandungi polisakarida. Komponen monosakarida utama polisakarida mentah asparagus ialah xilosa, fruktosa, rhamnosa, arabinosa, dan galaktosa, dan peratusannya masing-masing ialah 3.44%, 7.92%, 10.52%, 17.15%, dan 41.85%. Polisakarida asparagus mempunyai fungsi membaiki sel yang rosak, dan mempunyai kesan yang baik untuk mendorong pembezaan sel kanser dan meningkatkan imuniti.


Dalam protein asparagus, ia bukan sahaja mengandungi 18 jenis asid amino, tetapi juga mempunyai sejumlah 7 jenis asid amino penting yang diperlukan untuk tubuh manusia, yang sememangnya jarang ditemui dalam sayur-sayuran. Asparagus kaya dengan histon amidase, bahan yang membolehkan pertumbuhan sel normal dan membantu dalam pembezaan sel kanser. Asparaginase telah diakui mempunyai fungsi mencegah dan merawat kanser dan leukemia.


Asparagus kaya dengan asid nukleik, yang boleh menggalakkan penyembuhan gen DNA yang rosak dalam sel kanser, dan memainkan peranan penting dalam pembezaan sel kanser kepada sel normal.


Asparagus mengandungi pelbagai bahan anti-kanser, antaranya sulforaphane adalah salah satu bahan pencegahan kemoterapi kanser yang paling penting dalam ujian klinikal kanser. Asparagus juga mengandungi saponin asparagus yang dipanggil asparanin A, yang boleh menghalang pertumbuhan sel kanser hati dan juga mendorong apoptosis sel kanser.

 

Asparagus kaya dengan selenium, kalium, zink, tembaga, molibdenum, magnesium, mangan, kromium, kalsium, besi, iodin, fosforus, natrium dan mineral organik lain. Kandungan selenium adalah yang paling menonjol, mencapai 0.033 mg/kg. Selenium adalah raja unsur anti-kanser, ia boleh menghalang sintesis asid deoksiribonukleik dalam sel-sel kanser, menghalang pembahagian dan pertumbuhan sel-sel kanser, dan juga membalikkan sel-sel kanser. Selenium adalah komponen glutathione peroxidase, yang boleh menghalang pembentukan peroksida dan radikal bebas, menghalang aktiviti karsinogen dan mempercepatkan detoksifikasi. Selenium boleh merangsang fungsi imun badan, menggalakkan pembentukan antibodi, meningkatkan daya tahan terhadap kanser, dan mengawal pertumbuhan sel kanser dengan berkesan.

Mangan dalam asparagus boleh meningkatkan metabolisme lemak dan menurunkan kolesterol; kromium boleh mencegah aterosklerosis; molibdenum boleh menyekat sintesis nitrit yang berbahaya kepada tubuh manusia.


Asparagus juga kaya dengan vitamin A, C, E, K, vitamin B1, B2, B6, niasin, asid folik, asid pantotenik, rutin (vitamin P), kolin, fitokimia yang kaya dan pelbagai bahan saponin steroid. Ranting asparagus adalah sumber vitamin K yang baik, menyediakan kira-kira 35 peratus daripada pengambilan harian anda yang disyorkan. Vitamin K menggalakkan pembentukan tulang dan membantu mengekalkan kesihatan tulang. Tahap vitamin K yang mencukupi boleh mengurangkan kerosakan otak dan memainkan peranan dalam rawatan penyakit Alzheimer.

Asparagus kaya dengan asid folik, kandungannya kedua selepas hati, 5 asparagus mengandungi kira-kira 100 mikrogram, yang telah mencapai keperluan harian. Asid folik adalah salah satu kofaktor yang sangat penting untuk sintesis DNA dalam sel. Asid folik menormalkan pertumbuhan sel dan membantu sel-sel kanser membezakan sel-sel normal. Pengambilan asid folik yang mencukupi oleh wanita hamil boleh mengelakkan kecacatan tiub saraf pada bayi.

Asparagin dan rutin dalam asparagus boleh meningkatkan imuniti, memulihkan sel bermutasi kepada keadaan fisiologi normal, dan mengawal pertumbuhan sel kanser yang tidak normal. Rutin, mannan, kolin dan arginin dalam asparagus boleh merawat hipertensi sederhana hingga teruk dan pendarahan serebrum.

Dalam batang asparagus lembut, kandungan sebatian nitrogen bukan protein ialah 0.71 ~ 0.96%, terutamanya asparagine, yang merupakan badan amida asid amino, dan mempunyai banyak kesan fisiologi khas pada tubuh manusia. Ia mempunyai kesan pencegahan dan terapeutik tertentu pada hipertensi, penyakit jantung, nefritis, cystitis, edema dan penyakit lain, dan boleh menghalang pertumbuhan sel tumor. Asparagine bertindak balas dengan air untuk menghasilkan asparagine dan ammonia. Asparagine dan garamnya boleh meningkatkan kekuatan fizikal, membantu menghilangkan keletihan dan meningkatkan selera makan. Ia sering digunakan untuk merawat keletihan umum, kehilangan selera makan, gangguan metabolisme protein, Disfungsi hati (sirosis, hepatitis akut atau kronik, dll.), arteriosklerosis, hipokalemia, keracunan nikotin, neuralgia, neuritis, ekzema, dermatitis, keletihan penglihatan, pendengaran. kehilangan, batuk kering, berdebar-debar, kegagalan jantung, diabetes, sindrom batu, cystitis, disuria, dll.

 

Laporan Farmakologi Antikanser :

1.   Beberapa sebatian saponin yang diasingkan daripada asparagus mempunyai aktiviti perencatan yang jelas pada sel leukemia-388.

 

2.   Jus asparagus boleh menggalakkan transformasi dan percambahan limfosit T darah periferal, dan merupakan pengawal selia biologi fungsi imun badan; digabungkan dengan interleukin-2 (IL-2), ia boleh meningkatkan potensi IL-2 sebanyak 2 kali ganda.

3.   Kepekatan tertentu jus asparagus mempunyai kesan sitotoksik yang jelas pada adenokarsinoma-795 paru-paru tikus, karsinoma nasofaring manusia, karsinoma serviks manusia (Hela) dan sel karsinoma-109 esofagus manusia secara in vitro.

 

4.   Cecair oral asparagus dan minuman mempunyai kesan perencatan yang kuat pada sel kanser-109 esofagus, kadar perencatan masing-masing adalah 60.9% dan 69.4%; kumpulan kawalan cyclophosphamide ialah 62.4%. Kadar perencatan adalah tertinggi pada 0.1 ml.

 

5.   Produk komersial "Ekstrak Asparagus" boleh menghalang pertumbuhan tumor pepejal adenokarsinoma-739 paru-paru pada tikus. Pengukuran isipadu tumor menunjukkan bahawa produk melambatkan purata masa penggandaan tumor sebanyak 4 hari. Tumor dalam haiwan individu hilang sepenuhnya.

 

6.   Protein tisu yang terkandung dalam asparagus boleh menormalkan pertumbuhan sel dan membaiki sel yang bermutasi.

 

 

Ulasan dinasti masa lalu:

 

1.   "Ensiklopedia Makanan dan Pemakanan" (AS): "Asparagus rendah kalori dan karbohidrat, tetapi secawan (240 ml) sup asparagus mengandungi lebih banyak protein (3~6 g) daripada secawan bubur tepung jagung atau secawan bubur nasi." Batang utama hijau mengandungi lebih banyak vitamin A daripada yang putih. Ia telah lama dipercayai berkesan melawan keadaan seperti anemia, arthritis, edema, neuritis, obesiti dan reumatik."

 

2.   "China Medical News" (1988.10.9): "Asparagus semulajadi mengandungi pelbagai asid amino dan unsur surih, yang kaya dengan nutrien. Ia adalah produk berkhasiat yang baik untuk membersihkan haba dan menyuburkan yin, membersihkan tekak dan melembapkan paru-paru, menyegarkan fikiran, dan menghilangkan keletihan."

 

3.   "Faedah Buku Terbuka" (4, 1986): "Isi asparagus berwarna putih, lembut, dan lembut. Tidak kira ia dikukus, digoreng, direbus, atau direbus, ia mempunyai wangian yang tahan lama dan rasa yang unik. Ia mengandungi karotena dan vitamin C. Ia adalah beberapa kali lebih tinggi daripada tomato dan bayam; dan ia mengandungi sebanyak 17 jenis asid amino, yang lebih jarang ditemui dalam sayur-sayuran. Kebanyakan pesakit kanser berada dalam keadaan di mana protein tidak dapat menampung keperluan hidup, dan menggunakan asparagus boleh menambah protein untuk meningkatkan kesihatan."

 

4.   Menurut “Cancer – How to Prevent and How to Help Doctors Overcome It” (1983): Pesakit kanser mengambil 4 sudu besar jus asparagus setiap pagi dan petang, yang boleh memainkan peranan terapeutik. Bagaimanakah orang biasa menggunakan asparagus untuk mencegah kanser? Boleh diambil bersama 2 sudu besar puree yang dicairkan dalam air bersama sarapan pagi dan makan malam. Asparagus tidak boleh dimakan mentah, dan tidak boleh disimpan lebih dari satu minggu sebelum dimakan. Adalah penting untuk tidak mengganggu proses rawatan sehingga kanser pesakit yang didiagnosis secara perubatan telah dihapuskan sebelum berhenti makan.

 

5.   Pakar pemakanan Amerika G.E. Berkeley percaya: "Kajian telah membuktikan bahawa asparagus mempunyai kesan kuratif pada hampir semua jenis kanser. Hanya daripada nutrien anti-kanser penting yang terkandung di dalamnya, ia juga berbaloi untuk memasukkannya ke dalam menu anti-kanser kami."

 

6.   Dilaporkan di Persidangan Akademik Makanan Kesihatan Kebangsaan Pertama mengenai Ubat Anti-penuaan (1987·Shenyang): Asparagus bukan sahaja mempunyai kesan anti-kanser, tetapi juga mempunyai aktiviti anti-penuaan yang jarang berlaku.

 

 

Kes-kes rawatan yang berjaya

Berikut adalah beberapa kes kesan kuratif yang ketara selepas mengambil asparagus:

 

1.   Seorang doktor gigi di Pittsburgh di Amerika Syarikat menyembuhkan dirinya daripada kanser mata dan limfoma malignan dengan memakan banyak asparagus.

 

2.   Seorang lelaki terdesak yang menghidap limfoma malignan di Amerika Syarikat, selepas setahun rawatan dengan asparagus, doktor tidak dapat mengesan sebarang kesan kanser. Seorang lagi pesakit lelaki yang menghidap kanser paru-paru lanjut pulih selepas mengambil asparagus selama 5 bulan (US "Prevention" 2, 1974).

 

3.   Sebuah organisasi di Amerika Syarikat yang berdedikasi untuk mempromosikan penggunaan asparagus untuk merawat kanser, "Persatuan Antarabangsa Pesakit Kanser", melaporkan dalam buletin persatuan bahawa 60 pesakit kanser pulih selepas dirawat dengan asparagus.

 

4.   Encik Huang, seorang warga China yang kembali dari luar negara ke Perkampungan Cina Luar Negara Changshan di Bandar Zhangzhou, China, berkeras untuk makan setin 415 gram asparagus setiap hari selepas kanser hati bertambah teruk dan merebak, semasa menjalani kemoterapi. Tiga bulan kemudian, tumor hati mengecut dengan ketara, dan akhirnya hilang sepenuhnya, dan pesakit pulih ("Fujian Traditional Chinese Medicine" 2, 1988).

 

5.   Encik Liu, daripada Ketua Syarikat Bahan Ubat Daerah Hanchuan di Wilayah Hubei, telah didiagnosis dengan kanser rektum dan mempunyai darah dalam najisnya. Selepas mengambil asparagus dalam tin selama seminggu, najisnya kembali normal, dan dia boleh kembali bekerja selepas sebulan ("Buku Terbuka dan Manfaat" 4, 1986).

 

6.   Di China, 178 kes tumor benigna (hiperplasia lobular payudara) telah dirawat dengan penyediaan asparagus (Tablet Runing), dengan jumlah kadar berkesan sebanyak 90.45% tanpa sebarang kesan sampingan ("Life and Health" 1985, 12, 15).

 

7.   Seorang pesakit kanser paru-paru telah menjalani pembedahan tumor pada Mac 1971. Doktor mendapati tumor telah merebak secara meluas dan tidak dapat dibuang dengan berkesan, jadi mereka terpaksa menutup hirisan tersebut. Pesakit menerima terapi asparagus pada awal April dan berterusan setiap hari. Pada bulan Ogos, dia menjalani imbasan dan mendapati semua kanser telah hilang.

 

8.   Seorang wanita yang menderita kanser kulit selama bertahun-tahun, selepas rawatan, dia tidak menyembuhkan kanser kulitnya, tetapi menghidapi 7 jenis kanser kulit yang berbeza. Apabila doktor bingung, dia menerima nasihat rakan-rakannya dan mengamalkan terapi asparagus, tanpa gangguan setiap hari. Apabila dia pergi untuk pemeriksaan 3 bulan kemudian, doktor memberitahunya bahawa kanser kulit telah sembuh. Pesakit memberitahu bahawa dia telah menjalani 30 pembedahan untuk batu karang, tetapi kini penyakit buah pinggangnya juga telah sembuh. Pada tahun 1971, jurnal perubatan yang diterbitkan oleh University of Pennsylvania menerbitkan asparagus sebagai penawar yang mungkin untuk batu karang. Majalah 1972 juga melaporkan bahawa asparagus boleh menghilangkan batu pundi kencing.

 

9.   Seorang pesakit berusia 67 tahun menghidap kanser pundi kencing lebih 10 tahun lalu. Selepas mendapatkan rawatan perubatan, dia mencuba pelbagai rawatan tetapi masih gagal. Akhirnya, dia menerima terapi asparagus dengan mentaliti mencubanya. Ia hanya diamalkan selama lebih dari 3 bulan, dan kemudian dia pergi ke hospital untuk pemeriksaan, dan mendapati ketumbuhan dalam pundi kencing telah hilang sepenuhnya.

 

………..

 

Asparagus mempunyai kesan pencegahan dan terapeutik pada pelbagai pesakit kanser, terutamanya untuk kanser pundi kencing, kanser paru-paru, kanser kulit, kanser payudara, limfoma, dan leukemia. Asparagus boleh merawat leukemia, yang telah diiktiraf oleh dunia. Menurut Buletin Persatuan Pesakit Kanser Antarabangsa, keadaan mula bertambah baik selepas mengambil asparagus selama 2~4 minggu. Kecuali pesakit yang telah menjalani kemoterapi, terapi asparagus berkesan untuk semua kanser. Makan asparagus boleh melambatkan kehilangan selera makan, loya dan muntah, dan mulut kering yang disebabkan oleh radioterapi dan kemoterapi.

 

Asparagus boleh digoreng, direbus, sebagai salad, dan juga boleh digunakan sebagai sup. Jika tindak balas penyembuhan yang dihasilkan oleh makanan mentah terlalu kuat, ia boleh dimakan selepas dimasak. Selepas makan asparagus, ia boleh menyebabkan air kencing berbau busuk. Ini disebabkan oleh penguraian asid asparagusik yang dihasilkan oleh metabolisme kepada pelbagai produk degradasi yang mengandungi sulfur, seperti metil merkaptan, sulfida, dan lain-lain, tetapi keadaan ini tidak berbahaya.

 

Selepas makan asparagus, badan memetabolismekan asid asparagus menjadi DMSO. Dalam satu kajian kes, lebih daripada 0.5 g DMSO ditemui dalam air kencing seorang peserta yang makan 500 g asparagus, manakala lebih daripada 4 mg terbitan yang mengandungi sulfur meruap ditemui dalam air kencing peserta lain. Ini menunjukkan bahawa lebih daripada 4 mg DMSO mungkin masih terdapat dalam badan pada bila-bila masa dalam masa beberapa jam selepas menelan asparagus, walaupun DMSO akhirnya boleh dimetabolismekan kepada produk lain dalam badan. DMSO adalah bahan semulajadi dengan kesan anti-kanser yang kuat. Badan menghasilkan DMSO selepas makan asparagus, yang menjelaskan mengapa asparagus mempunyai sifat melawan kanser yang begitu kuat. Sila rujuk bab tentang DMSO.

 

Pesakit perlu mengambil kira-kira 120g asparagus (8 inci panjang, 6~8 batang) setiap pagi dan petang tanpa gangguan sehingga tumor yang disahkan telah hilang. Asparagus dalam tin mempunyai sifat antikanser yang sama. Pesakit boleh memasak asparagus sebagai hidangan, atau mengukusnya, memasukkannya ke dalam pengisar dan menambah sedikit air untuk membuat puri, menyimpannya di dalam peti sejuk, dan memakannya beberapa kali. Puri asparagus juga boleh dimakan selepas menambah sup atau minuman.

Perkara utama makan asparagus adalah memakannya semasa ia "segar", kerana lebih segar asparagus, lebih jelas kesan anti-kanser dan penjagaan kesihatan. Komponen penting asparagus adalah dalam pucuk muda di hujung, jadi lebih perhatian harus diberikan untuk memelihara hujung asparagus. Sekiranya anda tidak boleh memakannya dengan segera, anda boleh membungkus asparagus dengan kertas dan memasukkannya ke dalam peti sejuk, tetapi ia boleh disimpan sehingga 2~3 hari. Kaedah lain adalah dengan merebus asparagus dalam 5% air garam suam selama 1 minit, keluarkan dan sejukkan dalam air sejuk, dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit untuk memanjangkan kesegarannya.


Memandangkan pesakit mesti mengambil asparagus setiap hari tanpa gangguan, adalah penting untuk memastikan sumber yang mencukupi atau kaedah penyimpanan yang lebih baik. Memelihara asparagus dalam cuka sari apel malah boleh meningkatkan faedahnya. Terdapat dua cara, iaitu dengan memotong asparagus kepada potongan pendek, kemudian rendam dalam cuka epal dan simpan dalam botol kaca untuk kegunaan kemudian. Yang kedua ialah menggunakan pengisar untuk mengisar asparagus dan jumlah cuka sari apel yang sesuai menjadi puri asparagus, dan simpan dalam botol kaca untuk kegunaan kemudian. Tambah sedikit madu dan air semasa makan.


Dari perbincangan di atas dapat dilihat bahawa kesan anti-kanser asparagus adalah sangat menyeluruh. Pelan rawatan yang berkesan mesti mematuhi proses "
serangan -- memulakan penyembuhan -- mendorong apoptosis dan pembezaan", dan asparagus sendiri mempunyai pelbagai bahan yang diperlukan untuk setiap peringkat. Asparagus boleh secara selektif menyerang sel-sel kanser, mempunyai bahan-bahan yang diperlukan untuk memulakan penyembuhan, boleh meningkatkan fungsi imun, dan mempunyai pelbagai bahan aktif yang mendorong apoptosis dan pembezaan, dan kaya dengan pelbagai nutrien yang boleh menggalakkan pemulihan badan yang sakit. Inilah sebabnya mengapa ramai pesakit kanser sembuh dengan hanya mengambil asparagus. Satu herba mempunyai semua bahan yang diperlukan untuk melawan kanser, ini sangat jarang berlaku. Satu-satunya perkara yang boleh menjejaskan keberkesanannya ialah tanah dan kaedah penanaman.

 

Fungsi penyembuhan diri pesakit kanser yang lemah tidak dapat menyelesaikan kerja pembezaan sel kanser kepada sel normal. Asparagus boleh menyerang sel kanser dari awal dan mengaktifkan mekanisme penyembuhan sel kanser. Ia juga boleh membantu mengaktifkan dan meningkatkan fungsi imun, menyelia proses pembezaan dan apoptosis sel kanser, membolehkan sistem imun menjalani proses anti-kanser yang lengkap, dan melatih sel-sel imun untuk mengenali sel-sel kanser dan memimpin proses pembezaan dan apoptosis. Walaupun asparagus hanya membantu dengan sebahagian kecil daripada kerja, ia sangat penting kerana ia memberikan sistem imun ingatan tentang kejayaan melawan kanser.

 

Asparagus boleh menjadi ubat utama untuk merawat kanser, dan atas dasar ini, ia boleh digabungkan dengan kaedah anti-kanser yang lain, dengan itu proses pemulihan akan menjadi lebih cepat, lebih teliti dan lebih berkesan.

 

……………….