Asparagus -- sayuran yang kuat melawan kanser
Asparagus ialah pucuk dan batang Asparagus genus
Liliaceae. Ia adalah sayuran yang mempunyai nilai pemakanan yang tinggi.
Dikenali sebagai salah satu daripada sepuluh sayuran terkenal di luar negara,
ia telah diumumkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia sebagai "yang pertama
daripada sepuluh sayuran sihat terbaik". Seawal 2,000 tahun yang lalu,
"Shen Nong's Materia Medica" menyenaraikan asparagus sebagai
"gred teratas", mengatakan bahawa mengambilnya dalam masa yang lama
boleh meringankan badan, memberi manfaat qi dan memanjangkan hayat.
Asparagus adalah tumbuhan berfungsi
mengintegrasikan boleh dimakan, perubatan dan hiasan. Isinya putih dan lembut,
dengan rasa yang lazat dan aromatik. Ia juga terkenal dengan kesan anti-tumor
yang tidak toksik dan spektrum luas. Nilai perubatan asparagus jauh lebih
tinggi daripada nilai pemakanannya.
Asparagus rasanya pahit dan manis, dan sifatnya
sedikit sejuk. Ia kembali ke paru-paru dan meridian perut. Ia mempunyai kesan
melembapkan paru-paru, antitusif, ekspektoran, racun serangga, diuresis, dan
julap. Kajian moden telah menunjukkan bahawa asparagus mempunyai aktiviti
anti-mutasi, anti-tumor, anti-kulat, anti-virus, hipolipidemik, anti-keletihan,
molluscicide dan lain-lain. Dalam perubatan tradisional, ia digunakan untuk
merawat tumor, neuritis, arthritis, sakit gigi, merangsang pertumbuhan rambut,
merawat luaran kudis kulit dan semua parasit.
Institut Materia Medica, Akademi Sains Perubatan Shandong telah
membuktikan melalui eksperimen bahawa ekstrak asparagus boleh menghalang
aktiviti "topoisomerase" pada sel kanser dan menggalakkan pemecahan
dua helai DNA sel kanser. Sel-sel normal tidak terjejas, jadi sel-sel kanser
boleh diserang secara terpilih.
Ekstrak asparagus dengan berkesan boleh mengubah nisbah subset limfosit dalam
tubuh manusia, meningkatkan aktiviti pelbagai sel imun, dengan itu meningkatkan
fungsi imun badan, jadi ia juga dipanggil "pengatur tindak balas
biologi".
Asparagus boleh
mengurangkan kandungan kompleks imun yang beredar (CIC), menghasilkan thymosin,
dan menggalakkan pengeluaran sel T, dengan itu meningkatkan fungsi imun dan
mengawal mekanisme imun.
Asparagus mengandungi polisakarida. Komponen monosakarida utama
polisakarida mentah asparagus ialah xilosa, fruktosa, rhamnosa, arabinosa, dan
galaktosa, dan peratusannya masing-masing ialah 3.44%, 7.92%, 10.52%, 17.15%,
dan 41.85%. Polisakarida asparagus mempunyai fungsi membaiki sel yang rosak,
dan mempunyai kesan yang baik untuk mendorong pembezaan sel kanser dan
meningkatkan imuniti.
Dalam protein asparagus, ia bukan sahaja mengandungi 18 jenis asid
amino, tetapi juga mempunyai sejumlah 7 jenis asid amino penting yang diperlukan
untuk tubuh manusia, yang sememangnya jarang ditemui dalam sayur-sayuran.
Asparagus kaya dengan histon amidase, bahan yang membolehkan pertumbuhan sel
normal dan membantu dalam pembezaan sel kanser. Asparaginase telah diakui
mempunyai fungsi mencegah dan merawat kanser dan leukemia.
Asparagus kaya dengan asid nukleik, yang boleh menggalakkan penyembuhan gen DNA
yang rosak dalam sel kanser, dan memainkan peranan penting dalam pembezaan sel
kanser kepada sel normal.
Asparagus mengandungi pelbagai bahan anti-kanser,
antaranya sulforaphane adalah salah satu bahan pencegahan kemoterapi kanser
yang paling penting dalam ujian klinikal kanser. Asparagus juga mengandungi
saponin asparagus yang dipanggil asparanin A, yang boleh menghalang pertumbuhan
sel kanser hati dan juga mendorong apoptosis sel kanser.
Asparagus kaya dengan selenium, kalium, zink,
tembaga, molibdenum, magnesium, mangan, kromium, kalsium, besi, iodin,
fosforus, natrium dan mineral organik lain. Kandungan selenium adalah yang
paling menonjol, mencapai 0.033 mg/kg. Selenium adalah raja unsur anti-kanser,
ia boleh menghalang sintesis asid deoksiribonukleik dalam sel-sel kanser,
menghalang pembahagian dan pertumbuhan sel-sel kanser, dan juga membalikkan
sel-sel kanser. Selenium adalah komponen glutathione peroxidase, yang boleh
menghalang pembentukan peroksida dan radikal bebas, menghalang aktiviti
karsinogen dan mempercepatkan detoksifikasi. Selenium boleh merangsang fungsi
imun badan, menggalakkan pembentukan antibodi, meningkatkan daya tahan terhadap
kanser, dan mengawal pertumbuhan sel kanser dengan berkesan.
Mangan dalam asparagus boleh meningkatkan
metabolisme lemak dan menurunkan kolesterol; kromium boleh mencegah
aterosklerosis; molibdenum boleh menyekat sintesis nitrit yang berbahaya kepada
tubuh manusia.
Asparagus juga kaya dengan vitamin A, C, E, K, vitamin B1, B2, B6, niasin, asid
folik, asid pantotenik, rutin (vitamin P), kolin, fitokimia yang kaya dan
pelbagai bahan saponin steroid. Ranting asparagus adalah sumber vitamin K yang
baik, menyediakan kira-kira 35 peratus daripada pengambilan harian anda yang
disyorkan. Vitamin K menggalakkan pembentukan tulang dan membantu mengekalkan
kesihatan tulang. Tahap vitamin K yang mencukupi boleh mengurangkan kerosakan
otak dan memainkan peranan dalam rawatan penyakit Alzheimer.
Asparagus kaya dengan asid folik,
kandungannya kedua selepas hati, 5 asparagus mengandungi kira-kira 100
mikrogram, yang telah mencapai keperluan harian. Asid folik adalah salah satu
kofaktor yang sangat penting untuk sintesis DNA dalam sel. Asid folik
menormalkan pertumbuhan sel dan membantu sel-sel kanser membezakan sel-sel
normal. Pengambilan asid folik yang mencukupi oleh wanita hamil boleh
mengelakkan kecacatan tiub saraf pada bayi.
Asparagin dan rutin dalam asparagus boleh
meningkatkan imuniti, memulihkan sel bermutasi kepada keadaan fisiologi normal,
dan mengawal pertumbuhan sel kanser yang tidak normal. Rutin, mannan, kolin dan
arginin dalam asparagus boleh merawat hipertensi sederhana hingga teruk dan
pendarahan serebrum.
Dalam batang asparagus lembut, kandungan sebatian
nitrogen bukan protein ialah 0.71 ~ 0.96%, terutamanya
asparagine, yang merupakan badan amida asid amino, dan mempunyai banyak kesan
fisiologi khas pada tubuh manusia. Ia mempunyai kesan pencegahan dan terapeutik
tertentu pada hipertensi, penyakit jantung, nefritis, cystitis, edema dan
penyakit lain, dan boleh menghalang pertumbuhan sel tumor. Asparagine bertindak
balas dengan air untuk menghasilkan asparagine dan ammonia. Asparagine dan
garamnya boleh meningkatkan kekuatan fizikal, membantu menghilangkan keletihan
dan meningkatkan selera makan. Ia sering digunakan untuk merawat keletihan
umum, kehilangan selera makan, gangguan metabolisme protein, Disfungsi hati
(sirosis, hepatitis akut atau kronik, dll.), arteriosklerosis, hipokalemia,
keracunan nikotin, neuralgia, neuritis, ekzema, dermatitis, keletihan
penglihatan, pendengaran. kehilangan, batuk kering, berdebar-debar, kegagalan
jantung, diabetes, sindrom batu, cystitis, disuria, dll.
Laporan Farmakologi Antikanser :
1. Beberapa sebatian saponin yang diasingkan
daripada asparagus mempunyai aktiviti perencatan yang jelas pada sel
leukemia-388.
2. Jus asparagus boleh
menggalakkan transformasi dan percambahan limfosit T darah periferal, dan
merupakan pengawal selia biologi fungsi imun badan; digabungkan dengan
interleukin-2 (IL-2), ia boleh meningkatkan potensi IL-2 sebanyak 2 kali ganda.
3. Kepekatan tertentu jus asparagus mempunyai
kesan sitotoksik yang jelas pada adenokarsinoma-795 paru-paru tikus, karsinoma
nasofaring manusia, karsinoma serviks manusia (Hela) dan sel karsinoma-109
esofagus manusia secara in vitro.
4. Cecair oral asparagus dan
minuman mempunyai kesan perencatan yang kuat pada sel kanser-109 esofagus,
kadar perencatan masing-masing adalah 60.9% dan 69.4%; kumpulan kawalan
cyclophosphamide ialah 62.4%. Kadar perencatan adalah tertinggi pada 0.1 ml.
5. Produk komersial "Ekstrak Asparagus"
boleh menghalang pertumbuhan tumor pepejal adenokarsinoma-739 paru-paru pada
tikus. Pengukuran isipadu tumor menunjukkan bahawa produk melambatkan purata
masa penggandaan tumor sebanyak 4 hari. Tumor dalam haiwan individu hilang
sepenuhnya.
6. Protein tisu yang
terkandung dalam asparagus boleh menormalkan pertumbuhan sel dan membaiki sel
yang bermutasi.
Ulasan dinasti
masa lalu:
1. "Ensiklopedia Makanan dan Pemakanan"
(AS): "Asparagus rendah kalori dan karbohidrat, tetapi secawan (240 ml)
sup asparagus mengandungi lebih banyak protein (3~6 g)
daripada secawan bubur tepung jagung atau secawan bubur nasi." Batang
utama hijau mengandungi lebih banyak vitamin A daripada yang putih. Ia telah
lama dipercayai berkesan melawan keadaan seperti anemia, arthritis, edema,
neuritis, obesiti dan reumatik."
2. "China Medical
News" (1988.10.9): "Asparagus semulajadi mengandungi pelbagai asid
amino dan unsur surih, yang kaya dengan nutrien. Ia adalah produk berkhasiat
yang baik untuk membersihkan haba dan menyuburkan yin, membersihkan tekak dan
melembapkan paru-paru, menyegarkan fikiran, dan menghilangkan keletihan."
3. "Faedah Buku Terbuka" (4, 1986):
"Isi asparagus berwarna putih, lembut, dan lembut. Tidak kira ia dikukus,
digoreng, direbus, atau direbus, ia mempunyai wangian yang tahan lama dan rasa
yang unik. Ia mengandungi karotena dan vitamin C. Ia adalah beberapa kali lebih
tinggi daripada tomato dan bayam; dan ia mengandungi sebanyak 17 jenis asid
amino, yang lebih jarang ditemui dalam sayur-sayuran. Kebanyakan pesakit kanser
berada dalam keadaan di mana protein tidak dapat menampung keperluan hidup, dan
menggunakan asparagus boleh menambah protein untuk meningkatkan
kesihatan."
4. Menurut “Cancer – How to
Prevent and How to Help Doctors Overcome It” (1983): Pesakit kanser mengambil 4
sudu besar jus asparagus setiap pagi dan petang, yang boleh memainkan peranan
terapeutik. Bagaimanakah orang biasa menggunakan asparagus untuk mencegah
kanser? Boleh diambil bersama 2 sudu besar puree yang dicairkan dalam air
bersama sarapan pagi dan makan malam. Asparagus tidak boleh dimakan mentah, dan
tidak boleh disimpan lebih dari satu minggu sebelum dimakan. Adalah penting
untuk tidak mengganggu proses rawatan sehingga kanser pesakit yang didiagnosis
secara perubatan telah dihapuskan sebelum berhenti makan.
5. Pakar pemakanan Amerika G.E. Berkeley percaya:
"Kajian telah membuktikan bahawa asparagus mempunyai kesan kuratif pada
hampir semua jenis kanser. Hanya daripada nutrien anti-kanser penting yang
terkandung di dalamnya, ia juga berbaloi untuk memasukkannya ke dalam menu
anti-kanser kami."
6. Dilaporkan di Persidangan
Akademik Makanan Kesihatan Kebangsaan Pertama mengenai Ubat Anti-penuaan
(1987·Shenyang): Asparagus bukan sahaja mempunyai kesan anti-kanser, tetapi
juga mempunyai aktiviti anti-penuaan yang jarang berlaku.
Kes-kes rawatan
yang berjaya
Berikut
adalah beberapa kes kesan kuratif yang ketara selepas mengambil asparagus:
1. Seorang doktor gigi di Pittsburgh di Amerika
Syarikat menyembuhkan dirinya daripada kanser mata dan limfoma malignan dengan
memakan banyak asparagus.
2. Seorang lelaki terdesak
yang menghidap limfoma malignan di Amerika Syarikat, selepas setahun rawatan
dengan asparagus, doktor tidak dapat mengesan sebarang kesan kanser. Seorang
lagi pesakit lelaki yang menghidap kanser paru-paru lanjut pulih selepas
mengambil asparagus selama 5 bulan (US "Prevention" 2, 1974).
3. Sebuah organisasi di Amerika Syarikat yang
berdedikasi untuk mempromosikan penggunaan asparagus untuk merawat kanser,
"Persatuan Antarabangsa Pesakit Kanser", melaporkan dalam buletin
persatuan bahawa 60 pesakit kanser pulih selepas dirawat dengan asparagus.
4. Encik Huang, seorang
warga China yang kembali dari luar negara ke Perkampungan Cina Luar Negara
Changshan di Bandar Zhangzhou, China, berkeras untuk makan setin 415 gram
asparagus setiap hari selepas kanser hati bertambah teruk dan merebak, semasa
menjalani kemoterapi. Tiga bulan kemudian, tumor hati mengecut dengan ketara,
dan akhirnya hilang sepenuhnya, dan pesakit pulih ("Fujian Traditional Chinese
Medicine" 2, 1988).
5. Encik Liu, daripada Ketua Syarikat Bahan Ubat
Daerah Hanchuan di Wilayah Hubei, telah didiagnosis dengan kanser rektum dan
mempunyai darah dalam najisnya. Selepas mengambil asparagus dalam tin selama
seminggu, najisnya kembali normal, dan dia boleh kembali bekerja selepas
sebulan ("Buku Terbuka dan Manfaat" 4, 1986).
6. Di China, 178 kes tumor
benigna (hiperplasia lobular payudara) telah dirawat dengan penyediaan
asparagus (Tablet Runing), dengan jumlah kadar berkesan sebanyak 90.45% tanpa
sebarang kesan sampingan ("Life and Health" 1985, 12, 15).
7. Seorang pesakit kanser paru-paru telah
menjalani pembedahan tumor pada Mac 1971. Doktor mendapati tumor telah merebak
secara meluas dan tidak dapat dibuang dengan berkesan, jadi mereka terpaksa
menutup hirisan tersebut. Pesakit menerima terapi asparagus pada awal April dan
berterusan setiap hari. Pada bulan Ogos, dia menjalani imbasan dan mendapati
semua kanser telah hilang.
8. Seorang wanita yang
menderita kanser kulit selama bertahun-tahun, selepas rawatan, dia tidak
menyembuhkan kanser kulitnya, tetapi menghidapi 7 jenis kanser kulit yang
berbeza. Apabila doktor bingung, dia menerima nasihat rakan-rakannya dan
mengamalkan terapi asparagus, tanpa gangguan setiap hari. Apabila dia pergi
untuk pemeriksaan 3 bulan kemudian, doktor memberitahunya bahawa kanser kulit
telah sembuh. Pesakit memberitahu bahawa dia telah menjalani 30 pembedahan
untuk batu karang, tetapi kini penyakit buah pinggangnya juga telah sembuh.
Pada tahun 1971, jurnal perubatan yang diterbitkan oleh University of
Pennsylvania menerbitkan asparagus sebagai penawar yang mungkin untuk batu
karang. Majalah 1972 juga melaporkan bahawa asparagus boleh menghilangkan batu
pundi kencing.
9. Seorang pesakit berusia 67 tahun menghidap
kanser pundi kencing lebih 10 tahun lalu. Selepas mendapatkan rawatan
perubatan, dia mencuba pelbagai rawatan tetapi masih gagal. Akhirnya, dia
menerima terapi asparagus dengan mentaliti mencubanya. Ia hanya diamalkan
selama lebih dari 3 bulan, dan kemudian dia pergi ke hospital untuk
pemeriksaan, dan mendapati ketumbuhan dalam pundi kencing telah hilang
sepenuhnya.
………..
Asparagus mempunyai kesan pencegahan dan
terapeutik pada pelbagai pesakit kanser, terutamanya untuk kanser pundi
kencing, kanser paru-paru, kanser kulit, kanser payudara, limfoma, dan
leukemia. Asparagus boleh merawat leukemia, yang telah diiktiraf oleh dunia.
Menurut Buletin Persatuan Pesakit Kanser Antarabangsa, keadaan mula bertambah
baik selepas mengambil asparagus selama 2~4 minggu. Kecuali pesakit yang telah menjalani kemoterapi, terapi
asparagus berkesan untuk semua kanser. Makan asparagus boleh melambatkan
kehilangan selera makan, loya dan muntah, dan mulut kering yang disebabkan oleh
radioterapi dan kemoterapi.
Asparagus boleh digoreng, direbus,
sebagai salad, dan juga boleh digunakan sebagai sup. Jika tindak balas
penyembuhan yang dihasilkan oleh makanan mentah terlalu kuat, ia boleh dimakan
selepas dimasak. Selepas makan asparagus, ia boleh menyebabkan air kencing
berbau busuk. Ini disebabkan oleh penguraian asid asparagusik yang dihasilkan
oleh metabolisme kepada pelbagai produk degradasi yang mengandungi sulfur,
seperti metil merkaptan, sulfida, dan lain-lain, tetapi keadaan ini tidak
berbahaya.
Selepas makan asparagus,
badan memetabolismekan asid asparagus menjadi DMSO. Dalam satu kajian kes,
lebih daripada 0.5 g DMSO ditemui dalam air kencing seorang peserta yang makan
500 g asparagus, manakala lebih daripada 4 mg terbitan yang mengandungi sulfur
meruap ditemui dalam air kencing peserta lain. Ini menunjukkan bahawa lebih
daripada 4 mg DMSO mungkin masih terdapat dalam badan pada bila-bila masa dalam
masa beberapa jam selepas menelan asparagus, walaupun DMSO akhirnya boleh
dimetabolismekan kepada produk lain dalam badan. DMSO adalah bahan semulajadi
dengan kesan anti-kanser yang kuat. Badan menghasilkan DMSO selepas makan
asparagus, yang menjelaskan mengapa asparagus mempunyai sifat melawan kanser
yang begitu kuat. Sila rujuk bab tentang DMSO.
Pesakit perlu mengambil kira-kira 120g asparagus (8 inci panjang, 6~8 batang) setiap pagi dan petang tanpa gangguan
sehingga tumor yang disahkan telah hilang. Asparagus dalam tin mempunyai sifat
antikanser yang sama. Pesakit boleh memasak asparagus sebagai hidangan, atau
mengukusnya, memasukkannya ke dalam pengisar dan menambah sedikit air untuk
membuat puri, menyimpannya di dalam peti sejuk, dan memakannya beberapa kali.
Puri asparagus juga boleh dimakan selepas menambah sup atau minuman.
Perkara utama makan asparagus adalah
memakannya semasa ia "segar", kerana lebih segar asparagus, lebih
jelas kesan anti-kanser dan penjagaan kesihatan. Komponen penting asparagus
adalah dalam pucuk muda di hujung, jadi lebih perhatian harus diberikan untuk
memelihara hujung asparagus. Sekiranya anda tidak boleh memakannya dengan
segera, anda boleh membungkus asparagus dengan kertas dan memasukkannya ke
dalam peti sejuk, tetapi ia boleh disimpan sehingga 2~3 hari. Kaedah lain adalah dengan merebus asparagus
dalam 5% air garam suam selama 1 minit, keluarkan dan sejukkan dalam air sejuk,
dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit untuk memanjangkan
kesegarannya.
Memandangkan pesakit mesti mengambil asparagus setiap hari tanpa gangguan,
adalah penting untuk memastikan sumber yang mencukupi atau kaedah penyimpanan
yang lebih baik. Memelihara asparagus dalam cuka sari apel malah boleh
meningkatkan faedahnya. Terdapat dua cara, iaitu dengan memotong asparagus
kepada potongan pendek, kemudian rendam dalam cuka epal dan simpan dalam botol
kaca untuk kegunaan kemudian. Yang kedua ialah menggunakan pengisar untuk mengisar
asparagus dan jumlah cuka sari apel yang sesuai menjadi puri asparagus, dan
simpan dalam botol kaca untuk kegunaan kemudian. Tambah sedikit madu dan air
semasa makan.
Dari perbincangan di atas dapat dilihat bahawa kesan anti-kanser asparagus
adalah sangat menyeluruh. Pelan rawatan yang berkesan mesti mematuhi proses
" serangan -- memulakan
penyembuhan -- mendorong apoptosis dan pembezaan", dan asparagus sendiri mempunyai
pelbagai bahan yang diperlukan untuk setiap peringkat. Asparagus boleh secara
selektif menyerang sel-sel kanser, mempunyai bahan-bahan yang diperlukan untuk
memulakan penyembuhan, boleh meningkatkan fungsi imun, dan mempunyai pelbagai
bahan aktif yang mendorong apoptosis dan pembezaan, dan kaya dengan pelbagai
nutrien yang boleh menggalakkan pemulihan badan yang sakit. Inilah sebabnya
mengapa ramai pesakit kanser sembuh dengan hanya mengambil asparagus. Satu
herba mempunyai semua bahan yang diperlukan untuk melawan kanser, ini sangat
jarang berlaku. Satu-satunya perkara yang boleh menjejaskan keberkesanannya
ialah tanah dan kaedah penanaman.
Fungsi penyembuhan diri
pesakit kanser yang lemah tidak dapat menyelesaikan kerja pembezaan sel kanser
kepada sel normal. Asparagus boleh menyerang sel kanser dari awal dan
mengaktifkan mekanisme penyembuhan sel kanser. Ia juga boleh membantu
mengaktifkan dan meningkatkan fungsi imun, menyelia proses pembezaan dan
apoptosis sel kanser, membolehkan sistem imun menjalani proses anti-kanser yang
lengkap, dan melatih sel-sel imun untuk mengenali sel-sel kanser dan memimpin
proses pembezaan dan apoptosis. Walaupun asparagus hanya membantu dengan
sebahagian kecil daripada kerja, ia sangat penting kerana ia memberikan sistem
imun ingatan tentang kejayaan melawan kanser.
Asparagus boleh menjadi
ubat utama untuk merawat kanser, dan atas dasar ini, ia boleh digabungkan
dengan kaedah anti-kanser yang lain, dengan itu proses pemulihan akan menjadi
lebih cepat, lebih teliti dan lebih berkesan.
……………….