Sifat antikanser cuka
Sifat, rasa dan meridian:
masam, pahit,
hangat, tidak toksik; meridian: hati dan perut.
Fungsi tradisional:
Menyuraikan
genangan darah, menghentikan pendarahan, menyahtoksik dan membunuh serangga.
Bahan:
Analisis saintifik menunjukkan bahawa
selain 5%~20%
asid asetik, cuka juga mengandungi alkohol yang lebih tinggi, 3-hydroxybutyl
ester, dihydroxyacetone, tirosol, asetaldehid, formaldehid, asetal, asid
laktik, asid suksinik , asid malik, asid oksalat, niasin, sorbose dan gula
lain, 18 jenis asid amino, multivitamin, dan kalsium, fosforus, besi dan
mineral lain.
Cuka dikenali sebagai "penatua
seratus ubat". Ia mempunyai fungsi menggalakkan
peredaran darah, mengeluarkan stasis darah, menyejukkan darah dan menghentikan
pendarahan, membantu penghadaman dan penyerapan, mencantikkan kulit, mencegah
penuaan, mencegah selsema, mensterilkan dan anti-virus, menghalang dan membunuh
cacing gelang, pinworms dan parasit lain, mencegah penyakit hati, meningkatkan
fungsi buah pinggang, sedar diri, anti-kanser dan penjagaan kesihatan dan kesan
pencegahan penyakit yang lain. Asid asetik dalam cuka mempunyai keupayaan yang
kuat untuk membunuh pelbagai bakteria dan kulat termasuk pseudomonas
aeruginosa, bacillus difteria, salmonella, trichophyton, dan lain-lain, dan
juga campak, virus beguk, dll., jadi ia sering digunakan untuk mencegah dan
merawat. pelbagai jangkitan pada kulit, saluran
pernafasan atas, dan saluran gastrousus.
Dr Carol Johnston dari Jabatan
Pemakanan di Arizona State University melaporkan bahawa banyak kajian mendapati
bahawa makan sedikit cuka, seperti kira-kira 1~2 sudu besar cuka dengan makanan,
boleh memperbaiki tahap gula darah selepas makan. Cuka juga
boleh memperbaiki ketahanan insulin. Kajian mendapati bahawa makan salad
campuran cuka dengan kerap, contohnya, sekurang-kurangnya lima
atau enam kali seminggu, dengan ketara mengurangkan risiko penyakit jantung
iskemia.
Menurut kumpulan kajian mengenai hubungan antara
meminum cuka dan menurunkan tekanan darah pada pesakit hipertensi dari Pusat
Pengurusan Kesihatan Universiti Pengajian Asing Osaka di Jepun, didapati pesakit
hipertensi yang meminum minuman yang mengandungi 15~30 ml
cuka buah setiap hari, dan selepas 8 minggu, pesakit dalam kumpulan eksperimen
tekanan darah mereka turun kira-kira 20 ml Hg. Selain itu, kajian oleh
Universiti Showa di Jepun juga mendapati bahawa meminum secawan kecil cuka
semasa makan, boleh membantu pesakit diabetes menyekat kenaikan gula dalam
darah selepas makan.
Sebuah syarikat Jepun
telah menemui bahan melawan kanser dalam cuka yang diperbuat daripada beras
yang dikukus dan ditapai. Mereka menguji 6 tikus
dengan tumor, dan akibatnya, tumor 2 tikus hilang sepenuhnya, dan jangka hayat
4 tikus yang tinggal adalah 4.5 kali lebih lama daripada tikus dengan tumor
yang tidak disuntik dengan bahan antikanser.
Pasukan penyelidik bersama Universiti Perubatan
Kanazawa dan Universiti Kyoto di Jepun telah mengesahkan melalui eksperimen
tikus bahawa cuka hitam yang diperbuat daripada beras perang mempunyai kesan
anti-kanser. Menurut laporan "Nikkei Industry News",
dalam eksperimen itu, para penyelidik mula-mula menyuntik tikus dengan bahan
yang menyebabkan kanser rektum, dan kemudian membahagikan tikus kepada dua
kumpulan, membenarkan satu kumpulan tikus minum air paip biasa, dan yang lain
kumpulan tikus untuk minum air dengan cuka hitam. Selepas 35 minggu, rektum
tikus telah diperiksa, dan didapati bahawa 16 daripada sekumpulan 27 tikus yang
minum air paip mempunyai kanser rektum, manakala hanya 7 daripada 27 tikus yang
minum air dicampur dengan 0.1% cuka hitam dalam kumpulan lain mempunyai kanser
rektum.
Para saintis dari
Universiti Yamanashi di Jepun mengesahkan bahawa cuka boleh menghalang
pembiakan sel kanser dan menggalakkan apoptosis sel darah putih yang tidak
normal pada pesakit leukemia.
Menurut "China Environment News", kilang
cuka matang lama di Qingxu County, Shanxi mempunyai sejarah lebih daripada 300
tahun. Tiada seorang pun daripada tiga generasi pekerja yang
meninggal dunia, bersara atau bekerja pernah menghidap kanser, walaupun kawasan
di mana kilang cuka terletak adalah kawasan insiden tinggi untuk kanser
paru-paru dan kanser esofagus. Menurut Liu Yaqing, seorang pesara
pekerja kilang berusia 85 tahun, dia memasuki bengkel cuka pada usia 16 tahun
dan sehingga bersara, dia tidak pernah mendengar atau melihat mana-mana pekerja
menghidap kanser. Anak lelakinya Liu Zhengming yang berusia
67 tahun juga merupakan pesara pekerja kilang itu. Dia
telah bekerja sebagai pekerja cuka selama lebih daripada 30 tahun, dan tiada
pekerja telah disahkan menghidap kanser setakat ini. Akibatnya,
kilang itu menjadi "kawasan terlindung" untuk kanser, malah penduduk
kampung di sekitar kilang itu tidak pernah mendengar sesiapa yang menghidap
kanser.
Sichuan Barat Laut juga telah
disenaraikan oleh Kementerian Kesihatan sebagai kawasan insiden tinggi untuk
kanser, tetapi Kilang Cuka Baoning di Langzhong County di kawasan ini terlepas
daripada bencana ini. Tiada seorang pun pekerja yang bekerja
di kilang cuka itu menghidap kanser, dan kilang itu adalah kawasan bebas
kanser. Kilang Cuka Baoning tidak pernah menemui seorang pekerja yang
menghidap kanser sejak ia ditubuhkan. Menurut inferens pakar, ini berkaitan dengan fakta bahawa pekerja
menghidu gas cuka setiap hari, sering bersentuhan dengan cuka, dan sering
mengambil cuka. Dapat dilihat bahawa kesan anti-kanser
cuka sangat jelas.
Mengapa
cuka mempunyai penjagaan kesihatan dan kesan antikanser yang begitu kuat?
Pakar perubatan secara beransur-ansur mendedahkan fungsi dan
mekanisme anti-penyakitnya. Salah satu fungsi cuka
yang paling penting ialah membersihkan sistem limfa. Cuka
membantu menghilangkan pelbagai sisa dan patogen yang terkumpul dalam sistem
limfa, termasuk sisa lipid, lendir, asid laktik dan kuman berbahaya. Bahan buangan ini mengganggu keupayaan sistem imun untuk mengenali
dan memusnahkan sel-sel kanser. Selepas mengeluarkan sejumlah besar sisa
terkumpul dalam sistem limfa, fungsi imun secara semula jadi akan bertambah
baik dan normal, dan sistem imun boleh melakukan tugas seperti menyedarkan,
mengaktifkan, mengelilingi, membunuh, dan menghapuskan. Cuka
boleh menormalkan fungsi imun yang terganggu, melegakan gangguan autoimun, dan
pelbagai alahan.
Cuka adalah prebiotik yang sangat
baik, yang boleh membantu perkembangan flora usus yang sihat dan mencapai
keseimbangan dinamik yang betul, supaya "bakteria baik" dan
"bakteria jahat" berada dalam keadaan saling mengekang, yang
bermanfaat untuk merangsang dan melatih sistem imun. Ia
memainkan peranan yang amat penting dalam memastikan sistem imun sentiasa
berjaga-jaga dan bersedia untuk berperang.
Sel-sel kanser mengeluarkan sejumlah besar asid
laktik semasa proses mendapatkan tenaga melalui glikolisis anaerobik. Sel kanser boleh menggunakan asid laktik sebagai pedang dan
perisai. Disebabkan oleh pengumpulan asid laktik, persekitaran mikro di
sekeliling sel kanser adalah persekitaran yang sangat berasid, dan keasidannya
boleh mencapai pH=2. Asid laktik ini boleh menyekat serangan
sel pembunuh semulajadi (sel NK) dan menekan fungsi sistem imun. Asid laktik melindungi sel-sel kanser seperti perisai pelindung,
menolak sel-sel imun yang masuk dan dengan mudah menekan sistem imun yang kuat.
Persekitaran mikro yang sangat berasid juga menyediakan
keadaan untuk pencerobohan dan metastasis sel kanser.
Apabila tumor diperiksa di bawah
mikroskop, akan didapati terdapat sel imun di
sekelilingnya, yang kelihatan menunggu peluang untuk menyerang, tetapi mereka
tidak berdaya, seperti singa bertemu landak, ingin makan tetapi tidak mampu
menyerang.
Cuka boleh menjadikan kitaran asid
trikarboksilik (pautan pengoksidaan pusat pengeluaran tenaga) berjalan lebih
meriah dan lancar, dan memetabolismekan asid laktik melaluinya untuk
mengelakkan pengumpulan asid laktik. Cuka membantu menghilangkan asid laktik yang terkumpul di
sekeliling tumor, mengeluarkan cincin pertahanannya dan membenarkan sel imun
menyerang sel-sel kanser.
Apabila sel-sel kanser
belum lagi membentuk tumor, pengumpulan asid laktik adalah agak kecil, dan cuka
boleh mengeluarkannya dengan berkesan, mendedahkan identiti sel-sel kanser,
supaya sel-sel imun dapat mengenali dan memusnahkannya. Oleh itu, cuka mempunyai kesan anti-kanser
yang sangat baik.
Satu kajian
menunjukkan bahawa cuka mengandungi enzim asid asetik yang kuat, yang boleh
mengurai dan memusnahkan membran sel kanser, jadi cuka mempunyai fungsi
menyerang sel kanser. Cuka
mempunyai dua fungsi mencegah kanser dan anti-kanser, dan boleh digunakan untuk
mencegah dan merawat kanser.
Sel tumor menuai tenaga dengan cara yang berbeza. Sel tumor yang tumbuh
berhampiran saluran darah mempunyai sumber oksigen yang mencukupi untuk
membakar glukosa seperti sel normal, atau membakar asid laktik. Sel-sel kanser yang jauh dari saluran darah, dalam keadaan
hipoksia, menggunakan glikolisis yang tidak cekap untuk mendapatkan tenaga dan
menghasilkan asid laktik.
Walaupun dengan
banyak oksigen, sel tumor lebih suka membakar asid laktik untuk tenaga,
meninggalkan lebih banyak glukosa untuk digunakan oleh sel tumor yang
kekurangan oksigen.
Jika sel-sel tumor boleh dihalang
daripada menggunakan laktat dan terpaksa menggunakan glukosa untuk tenaga,
sel-sel tumor jauh dari saluran darah yang kekurangan oksigen akan mati akibat kekurangan glukosa.
Cuka berkesan
boleh mengurangkan kandungan asid laktik di sekeliling tumor, memaksa sel tumor
menggunakan glukosa untuk menghasilkan tenaga, mengakibatkan kematian sel
kanser di dalam tumor kerana kekurangan glukosa.
Fakta menarik:
Telah
dilaporkan bahawa dalam hubungan antara manusia dan makhluk asing, makhluk
asing telah mengesahkan beberapa kali bahawa cuka boleh menyembuhkan kanser.
……………