Sifat antikanser cuka

 

Sifat, rasa dan meridian:

masam, pahit, hangat, tidak toksik; meridian: hati dan perut.

 

Fungsi tradisional:

Menyuraikan genangan darah, menghentikan pendarahan, menyahtoksik dan membunuh serangga.

 

Bahan:

Analisis saintifik menunjukkan bahawa selain 5%~20% asid asetik, cuka juga mengandungi alkohol yang lebih tinggi, 3-hydroxybutyl ester, dihydroxyacetone, tirosol, asetaldehid, formaldehid, asetal, asid laktik, asid suksinik , asid malik, asid oksalat, niasin, sorbose dan gula lain, 18 jenis asid amino, multivitamin, dan kalsium, fosforus, besi dan mineral lain.

 

Cuka dikenali sebagai "penatua seratus ubat". Ia mempunyai fungsi menggalakkan peredaran darah, mengeluarkan stasis darah, menyejukkan darah dan menghentikan pendarahan, membantu penghadaman dan penyerapan, mencantikkan kulit, mencegah penuaan, mencegah selsema, mensterilkan dan anti-virus, menghalang dan membunuh cacing gelang, pinworms dan parasit lain, mencegah penyakit hati, meningkatkan fungsi buah pinggang, sedar diri, anti-kanser dan penjagaan kesihatan dan kesan pencegahan penyakit yang lain. Asid asetik dalam cuka mempunyai keupayaan yang kuat untuk membunuh pelbagai bakteria dan kulat termasuk pseudomonas aeruginosa, bacillus difteria, salmonella, trichophyton, dan lain-lain, dan juga campak, virus beguk, dll., jadi ia sering digunakan untuk mencegah dan merawat. pelbagai jangkitan pada kulit, saluran pernafasan atas, dan saluran gastrousus.

 

Dr Carol Johnston dari Jabatan Pemakanan di Arizona State University melaporkan bahawa banyak kajian mendapati bahawa makan sedikit cuka, seperti kira-kira 1~2 sudu besar cuka dengan makanan, boleh memperbaiki tahap gula darah selepas makan. Cuka juga boleh memperbaiki ketahanan insulin. Kajian mendapati bahawa makan salad campuran cuka dengan kerap, contohnya, sekurang-kurangnya lima atau enam kali seminggu, dengan ketara mengurangkan risiko penyakit jantung iskemia.

 

Menurut kumpulan kajian mengenai hubungan antara meminum cuka dan menurunkan tekanan darah pada pesakit hipertensi dari Pusat Pengurusan Kesihatan Universiti Pengajian Asing Osaka di Jepun, didapati pesakit hipertensi yang meminum minuman yang mengandungi 15~30 ml cuka buah setiap hari, dan selepas 8 minggu, pesakit dalam kumpulan eksperimen tekanan darah mereka turun kira-kira 20 ml Hg. Selain itu, kajian oleh Universiti Showa di Jepun juga mendapati bahawa meminum secawan kecil cuka semasa makan, boleh membantu pesakit diabetes menyekat kenaikan gula dalam darah selepas makan.

 

Sebuah syarikat Jepun telah menemui bahan melawan kanser dalam cuka yang diperbuat daripada beras yang dikukus dan ditapai. Mereka menguji 6 tikus dengan tumor, dan akibatnya, tumor 2 tikus hilang sepenuhnya, dan jangka hayat 4 tikus yang tinggal adalah 4.5 kali lebih lama daripada tikus dengan tumor yang tidak disuntik dengan bahan antikanser.

 

Pasukan penyelidik bersama Universiti Perubatan Kanazawa dan Universiti Kyoto di Jepun telah mengesahkan melalui eksperimen tikus bahawa cuka hitam yang diperbuat daripada beras perang mempunyai kesan anti-kanser. Menurut laporan "Nikkei Industry News", dalam eksperimen itu, para penyelidik mula-mula menyuntik tikus dengan bahan yang menyebabkan kanser rektum, dan kemudian membahagikan tikus kepada dua kumpulan, membenarkan satu kumpulan tikus minum air paip biasa, dan yang lain kumpulan tikus untuk minum air dengan cuka hitam. Selepas 35 minggu, rektum tikus telah diperiksa, dan didapati bahawa 16 daripada sekumpulan 27 tikus yang minum air paip mempunyai kanser rektum, manakala hanya 7 daripada 27 tikus yang minum air dicampur dengan 0.1% cuka hitam dalam kumpulan lain mempunyai kanser rektum.

 

Para saintis dari Universiti Yamanashi di Jepun mengesahkan bahawa cuka boleh menghalang pembiakan sel kanser dan menggalakkan apoptosis sel darah putih yang tidak normal pada pesakit leukemia.

 

Menurut "China Environment News", kilang cuka matang lama di Qingxu County, Shanxi mempunyai sejarah lebih daripada 300 tahun. Tiada seorang pun daripada tiga generasi pekerja yang meninggal dunia, bersara atau bekerja pernah menghidap kanser, walaupun kawasan di mana kilang cuka terletak adalah kawasan insiden tinggi untuk kanser paru-paru dan kanser esofagus. Menurut Liu Yaqing, seorang pesara pekerja kilang berusia 85 tahun, dia memasuki bengkel cuka pada usia 16 tahun dan sehingga bersara, dia tidak pernah mendengar atau melihat mana-mana pekerja menghidap kanser. Anak lelakinya Liu Zhengming yang berusia 67 tahun juga merupakan pesara pekerja kilang itu. Dia telah bekerja sebagai pekerja cuka selama lebih daripada 30 tahun, dan tiada pekerja telah disahkan menghidap kanser setakat ini. Akibatnya, kilang itu menjadi "kawasan terlindung" untuk kanser, malah penduduk kampung di sekitar kilang itu tidak pernah mendengar sesiapa yang menghidap kanser.

 

Sichuan Barat Laut juga telah disenaraikan oleh Kementerian Kesihatan sebagai kawasan insiden tinggi untuk kanser, tetapi Kilang Cuka Baoning di Langzhong County di kawasan ini terlepas daripada bencana ini. Tiada seorang pun pekerja yang bekerja di kilang cuka itu menghidap kanser, dan kilang itu adalah kawasan bebas kanser. Kilang Cuka Baoning tidak pernah menemui seorang pekerja yang menghidap kanser sejak ia ditubuhkan. Menurut inferens pakar, ini berkaitan dengan fakta bahawa pekerja menghidu gas cuka setiap hari, sering bersentuhan dengan cuka, dan sering mengambil cuka. Dapat dilihat bahawa kesan anti-kanser cuka sangat jelas.

 

Mengapa cuka mempunyai penjagaan kesihatan dan kesan antikanser yang begitu kuat? Pakar perubatan secara beransur-ansur mendedahkan fungsi dan mekanisme anti-penyakitnya. Salah satu fungsi cuka yang paling penting ialah membersihkan sistem limfa. Cuka membantu menghilangkan pelbagai sisa dan patogen yang terkumpul dalam sistem limfa, termasuk sisa lipid, lendir, asid laktik dan kuman berbahaya. Bahan buangan ini mengganggu keupayaan sistem imun untuk mengenali dan memusnahkan sel-sel kanser. Selepas mengeluarkan sejumlah besar sisa terkumpul dalam sistem limfa, fungsi imun secara semula jadi akan bertambah baik dan normal, dan sistem imun boleh melakukan tugas seperti menyedarkan, mengaktifkan, mengelilingi, membunuh, dan menghapuskan. Cuka boleh menormalkan fungsi imun yang terganggu, melegakan gangguan autoimun, dan pelbagai alahan.

 

Cuka adalah prebiotik yang sangat baik, yang boleh membantu perkembangan flora usus yang sihat dan mencapai keseimbangan dinamik yang betul, supaya "bakteria baik" dan "bakteria jahat" berada dalam keadaan saling mengekang, yang bermanfaat untuk merangsang dan melatih sistem imun. Ia memainkan peranan yang amat penting dalam memastikan sistem imun sentiasa berjaga-jaga dan bersedia untuk berperang.

 

Sel-sel kanser mengeluarkan sejumlah besar asid laktik semasa proses mendapatkan tenaga melalui glikolisis anaerobik. Sel kanser boleh menggunakan asid laktik sebagai pedang dan perisai. Disebabkan oleh pengumpulan asid laktik, persekitaran mikro di sekeliling sel kanser adalah persekitaran yang sangat berasid, dan keasidannya boleh mencapai pH=2. Asid laktik ini boleh menyekat serangan sel pembunuh semulajadi (sel NK) dan menekan fungsi sistem imun. Asid laktik melindungi sel-sel kanser seperti perisai pelindung, menolak sel-sel imun yang masuk dan dengan mudah menekan sistem imun yang kuat. Persekitaran mikro yang sangat berasid juga menyediakan keadaan untuk pencerobohan dan metastasis sel kanser.

 

Apabila tumor diperiksa di bawah mikroskop, akan didapati terdapat sel imun di sekelilingnya, yang kelihatan menunggu peluang untuk menyerang, tetapi mereka tidak berdaya, seperti singa bertemu landak, ingin makan tetapi tidak mampu menyerang.

 

Cuka boleh menjadikan kitaran asid trikarboksilik (pautan pengoksidaan pusat pengeluaran tenaga) berjalan lebih meriah dan lancar, dan memetabolismekan asid laktik melaluinya untuk mengelakkan pengumpulan asid laktik. Cuka membantu menghilangkan asid laktik yang terkumpul di sekeliling tumor, mengeluarkan cincin pertahanannya dan membenarkan sel imun menyerang sel-sel kanser.

 

Apabila sel-sel kanser belum lagi membentuk tumor, pengumpulan asid laktik adalah agak kecil, dan cuka boleh mengeluarkannya dengan berkesan, mendedahkan identiti sel-sel kanser, supaya sel-sel imun dapat mengenali dan memusnahkannya. Oleh itu, cuka mempunyai kesan anti-kanser yang sangat baik.

 

Satu kajian menunjukkan bahawa cuka mengandungi enzim asid asetik yang kuat, yang boleh mengurai dan memusnahkan membran sel kanser, jadi cuka mempunyai fungsi menyerang sel kanser. Cuka mempunyai dua fungsi mencegah kanser dan anti-kanser, dan boleh digunakan untuk mencegah dan merawat kanser.

 

Sel tumor menuai tenaga dengan cara yang berbeza. Sel tumor yang tumbuh berhampiran saluran darah mempunyai sumber oksigen yang mencukupi untuk membakar glukosa seperti sel normal, atau membakar asid laktik. Sel-sel kanser yang jauh dari saluran darah, dalam keadaan hipoksia, menggunakan glikolisis yang tidak cekap untuk mendapatkan tenaga dan menghasilkan asid laktik.

 

Walaupun dengan banyak oksigen, sel tumor lebih suka membakar asid laktik untuk tenaga, meninggalkan lebih banyak glukosa untuk digunakan oleh sel tumor yang kekurangan oksigen.

 

Jika sel-sel tumor boleh dihalang daripada menggunakan laktat dan terpaksa menggunakan glukosa untuk tenaga, sel-sel tumor jauh dari saluran darah yang kekurangan oksigen akan mati akibat kekurangan glukosa.

 

Cuka berkesan boleh mengurangkan kandungan asid laktik di sekeliling tumor, memaksa sel tumor menggunakan glukosa untuk menghasilkan tenaga, mengakibatkan kematian sel kanser di dalam tumor kerana kekurangan glukosa.

 

Fakta menarik:

Telah dilaporkan bahawa dalam hubungan antara manusia dan makhluk asing, makhluk asing telah mengesahkan beberapa kali bahawa cuka boleh menyembuhkan kanser.

 

……………